bulldogmentés logo

Gazdira váró francia buldogokGazdira váró francia bulldogok Gazdira váró angol buldogokGazdira váró angol bulldogok Gazdira váró buldog keverékekGazdira váró bulldog keverékek Elveszett/talált bulldogokElveszett/talált bulldogok Gazdira találtakGazdira találtak In memoriamIn memoriam
BullBlogBullBlog Kutya hírekKutya hírek Tudnivalók a francia buldogrólTudnivalók a francia buldogról Tudnivalók az angol buldogrólTudnivalók az angol buldogról SikertörténetekSikertörténetek Hírek a gazdiktólHírek a gazdiktól LetöltésLetöltés LinkekLinkek
Információ önkénteseknekInformáció önkénteseknek
Mit jelent a virtuális örökbefogadás?Mit jelent a virtuális örökbefogadás?
Számlaszám és adószám
Mit jelent a virtuális örökbefogadás?Mit adományozzak?
FőoldalFőoldal RólunkRólunk ElérhetőségeinkElérhetőségeink Hogyan segíthet?Hogyan segíthet? Örökbefogadási és leadási tudnivalókÖrökbefogadási és leadási tudnivalók TámogatóinkTámogatóink

Tudnivalók a francia bulldogról
2009.07.21. Az angolok a már évszázadok óta tartott és tenyésztett molosszusokat különbözõ célokra használták fel: elsõsorban hadicélokra, de a vadászatban is bevetették õket farkas, medve, vaddisznó ellen, sõt, az arénában nemritkán oroszlán, tigris ellen is küzdeniük kellett. A XVII. század közepén a viadalokon megjelenõ, kiéhezett közönséget már nem nagyon tudták kielégíteni a nagyvadak fogyatkozása miatt, ezért bevetették a könnyen és olcsón beszerezhetõ bikákat és kutyákat.

Igen ám, de a nagytestû, lomha kutyák itt „elvéreztek”; nem igazán voltak alkalmasak a nép szórakoztatására. Ekkor vették át helyüket a kisebb testû, hosszú lábú, fürge, fordulékony, elszánt és vakmerõ ebek, a mészároskutyák, amelyeket a mészárszékek hátsóudvarában, vásártereken használtak fel. Feladatuk a marhák terelése, õrzése és lefogása volt. A bulldogok munkáját megkönnyítette satuszerû harapásuk, és a könnyû légzést biztosító, elõreugró állkapocs, hiszen erre szelektálták õket. 1802-ben betiltották a bikahecceket, ennek ellenére népszerûek lettek viszont a kutya-kutya elleni viadalok. A bulldogokat terrierrel keresztezték, és megjelentek a „half and half” kutyák, melyek véglegesen kiszorították az „õsbulldogot” az arénából. 1858-ban aztán a parlament hivatalosan is betiltotta a kutyaviadalokat.

Így a bulldog elvesztette addigi munkaterületét. Ettõl kezdve a szegényebb réteg kutyája volt, és mivel ezek az emberek nem engedhették meg maguknak a nagyobb kutya tartását, elkezdték tenyészteni a kisebb – toy (játék) – bulldogot.

1860-as években angol csipkeverõk vándoroltak ki Normandiába, és telepedtek le ott. Magukkal hozták „toy” bulldogjaikat, és ezek a kutyák hirtelen nagyon népszerûek lettek a városi kisemberek körében. Angliában viszont a „toy” bulldogok lassan kihaltak, mert senki sem tenyésztette a kisebb változatot. A francia tenyésztõk az állományukban rögzítették a felálló fület. Ennek ellenére elfogadták a nem felálló fülû példányokat is. 1888-ban rögzítették a fajtajegyeket, de a fajta fellendülésére csak akkor került sor, amikor VII. Edward angol király megvásárolta elsõ francia bulldogját, Bölényt.

Tartás, ápolás

Magyarországon a francia bulldog nagyon felkapott divatkutya lett, így a kiskutya vásárlásakor nagyon körültekintõek legyünk. A mértéktelen tenyésztés következtében felbukkantak a szív- és légzési problémákkal küszködõ egyedek, hiszen a nyomott orrú kutyák kelendõbbek. Ezek a kutyák már 15 °C fölött rendkívül hörögnek, alig kapnak levegõt. Ennek ellenére rendkívül játékosak, ezt a tulajdonságukat öregkorukra is megõrzik. A bully kertben és lakásban egyaránt tartható, jó jelzõkutya. Könnyen kijön a gyerekekkel, rendkívül intelligens. Szemét állandóan gazdáján tartja, hûen követi minden mozdulatát.Jelleme akár a nagyobb testvéreié: nem igazán ijed meg, inkább kíváncsi, minden érdekli. Ez a mokány kis fickó azért néha tud makacs is lenni: büszkén kihúzza magát, peckes járásával tudtára adva bármilyen élõlénynek, hogy õ bizony egy oroszlán bátorságával bír, és ezt ne kérdõjelezze meg senki, mert annak aztán jaj! Rövid szõrét könnyû gondozni, csak a fejen található ráncoknál adódhatnak gondok. Ezeket a redõket alaposan át kell tisztítani, legjobb erre a nercolaj. Ha véletlenül kedvencünk szemébe belekapnak – ami gyakran elõfordul –, akkor porcukorral kell kezelni, mint a lovaknál.

Ebben a „kicsi” kutyában hatalmas szív lakozik.


Megosztom a Facebookon